Wybuch salmonelli związany z żywym drobiem z wylęgarni wysyłkowej AD 8

Zalecamy, aby urzędnicy ds. Zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i partnerzy branżowi opracowali wytyczne w celu ograniczenia przenoszenia salmonelli. Około połowa chorych w tym wybuchu to dzieci w wieku 5 lat lub młodsze. Zalecamy zakaz praktyk (np. Sztucznie farbowanych ptaków), które mają na celu sprzedaż ptaków dzieciom.
Badanie to pokazuje, że konsumenci często nie zdają sobie sprawy z ryzyka salmonellozy związanej z narażeniem na żywy drób i nie są odpowiednio ostrzeżeni w momencie zakupu. Pracownicy sklepów z artykułami paszowymi dla zwierząt rolniczych powinni zachęcać klientów do mycia rąk po dotknięciu żywego drobiu lub przedmiotów w miejscach wystawionych na ptaki, a informacje ostrzegające klientów o ryzyku infekcji salmonellą żywego drobiu powinny być rozdawane w miejscach, w których sprzedaje się żywego drób.13 CDC, NPIP i niektóre wydziały zdrowia opracowały materiały edukacyjne na temat ryzyka choroby związanej z żywym drób.14,15
Kompleksowe programy kontroli powinny być opracowywane i utrzymywane w wylęgarniach i gospodarstwach hodowlanych. Programy te powinny obejmować rutynowy monitoring mikrobiologiczny oraz skuteczne i praktyczne elementy sanitarne ukierunkowane na zmniejszenie występowania organizmów salmonelli w jajach wylęgowych i pisklętach. NPIP ustanowił standardy sanitarne dla hodowli drobiu i produktów wylęgarni, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób przekazywanych przez jaja i rozpowszechnianych w wylęgarni16. Wylęgarnie wysyłkowe mogą dobrowolnie wybrać stosowanie się do zaleceń NPIP w celu spełnienia tych norm; jednak duże zróżnicowanie między działaniami wylęgarniowymi utrudnia standaryzację protokołów oczyszczania wylęgarni, a wysoki koszt wdrożenia utrudnia małym hodowcom chęć spełnienia wymagań. Zachęcamy NPIP, partnerów przemysłowych, takich jak właściciele wylęgarni wysyłkowej, oraz agencje zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt na szczeblu lokalnym, stanowym i federalnym do kontynuowania współpracy przy opracowywaniu i wdrażaniu kompleksowych środków zapobiegawczych, kontrolnych i edukacyjnych z wylęgarni. dla konsumenta w celu zmniejszenia ryzyka zakażeń ludzką salmonellą związanymi z żywym drobiem. Informacje ostrzegające klientów o ryzyku infekcji salmonellą z żywego drobiu powinny być dystrybuowane przez wylęgarnie wysyłkowe ze wszystkimi wysyłkami żywych ptaków.
[więcej w: wieszaki na medale, terapia cranio-sacralna, nutraceutyki ]

Powiązane tematy z artykułem: nutraceutyki terapia cranio-sacralna wieszaki na medale