Wybuch salmonelli związany z żywym drobiem z wylęgarni wysyłkowej AD 7

W czasie tego raportu Hatchery C ściśle współpracowała z departamentami stanu zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt, konsultantem weterynaryjnym z doświadczeniem drobiarskim, CDC i NPIP, aby ulepszyć i dalej wdrażać zalecenia dotyczące profilaktyki i kontroli salmonelli, mając na celu: zapobiegania dodatkowym infekcjom ludzkim. Wylęgarnia C nie jest jedyną wylęgarnią w Stanach Zjednoczonych powiązaną z wybuchami ludzkiej salmonellozy spowodowanej przez zakażony drób. Raporty z badań przeprowadzonych od 1955 r. Do 2009 r. Opisują ogniska ludzkiej salmonellozy z udziałem wielu serotypów salmonelli i wylęgarni wysyłkowych na wschodzie, środkowym zachodzie, południowym zachodzie i północno-zachodnim Pacyfiku.2-8
Obecne dochodzenie pokazuje, że interwencje kontrolne w wylęgarniach wysyłkowych mogą odgrywać rolę w ograniczaniu przenoszenia salmonelli i sugeruje, że edukacja konsumentów i higieniczne interwencje w miejscach sprzedaży młodego drobiu to środki, które nie zostały w pełni włączone do kompleksowej strategii zapobiegania. Dochodzenie pokazuje również trudności w ograniczaniu przenoszenia salmonelli z żywego drobiu. Od stycznia do 30 kwietnia 2012 r. PulseNet zgłaszał tylko jeden przypadek infekcji szczepem u człowieka. Trend malejącej liczby przypadków zgłaszanych po interwencjach w wylęgarni wysyłkowej oraz niska liczba zgłoszonych w pierwszych 4 miesiącach 2012 r. Potwierdzają wniosek, że interwencje pomagają zmniejszyć liczbę infekcji u ludzi.
Konsumenci, którzy chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinni stosować drobiazgową higienę rąk i zachęcać do takich zachowań u dzieci. Grupy wysokiego ryzyka, w tym dzieci w wieku poniżej 5 lat, osoby starsze i osoby o obniżonej odporności, nie powinny dotykać ani dotykać piskląt, kaczuszek ani innych żywych ptaków. Żywego drobiu nie powinno się dopuszczać do środka miejsca zamieszkania, do łazienek lub na obszary, gdzie jedzenie lub napój są przygotowywane, podawane, przechowywane lub spożywane. Wszelkie urządzenia i materiały związane z hodowlą lub pielęgnacją żywego drobiu powinny być czyszczone poza miejscem zamieszkania. Dodatkowe zalecenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby związanej z żywym drobiem są dostępne na stronie www.cdc.gov/healthypets/resources/posters.htm.
W toku dochodzenia wykazano, że warunki sanitarne pomieszczeń dla ptaków w paszach dla zwierząt rolnych są różne i że występuje przemieszczenie się ptaków z wielu przesyłek. Comingling może być źródłem rozprzestrzeniania się patogenów wśród ptaków sprzedawanych publicznie. W chwili obecnej nie są dostępne żadne standardowe wytyczne dla właścicieli sklepów paszowych dla rolnictwa w zakresie wdrażania skutecznych środków higieny i bezpieczeństwa biologicznego na obszarach zamieszkujących ptaki (dane niepublikowane)
[więcej w: końcowy odcinek okrężnicy, neurolog badania do pracy, kwasy bha ]

Powiązane tematy z artykułem: końcowy odcinek okrężnicy kwasy bha neurolog badania do pracy